Tai noh, avannossa, mutta kylmässä vedessä kuitenkin, lämpö tällä hetkellä +2. Kuinka helppoa ja niin rentouttavaa. Istuskella lämpöisessä saunassa hyvän kaverin seurassa rupatellen ja välillä pulahtaa hyiseen veteen ja vähän uidakin. Avannon jälkeen nukkuu hyvin ja on rentoutunut ja väsynytkin. Kunnon urheilutreenin jälkeen tuo tuntuu minusta erityisen hyvältä niinkuin eilen. Ensin pari tuntia pallon perässä juoksemista ja sitten palautumaan avantoon. Oikeasti toimii. Vielä kun saataisiin ne paukkupakkaset, kunnolla lunta ja jäätä, sitä kaipaan!

Tässäpä hieman markkinointia avannon hyödyistä:

avanto.jpg

Avantouinti karaisee sekä fyysisesti että psyykkisesti. Säännöllinen pulahdus hyiseen veteen vilkastuttaa verenkiertoa, kasvattaa vastustuskykyä ja tempaisee stressin tiehensä. Avantouinti alkoi pienen porukan omana juttuna, ja 60-luvulla sitä pidettiin jopa hieman elitistisenä harrastuksena. Sittemmin se on levinnyt hurjaa vauhtia, ja nyt pienimmilläkin paikkakunnilla pyöritetään avantouintipaikkoja kunnan voimin.

Moni on saanut lajista harrastuksen, ellei jopa elämäntavan. Suomessa on tällä hetkellä noin 120 000 talviuimaria ja tämän lisäksi suurin piirtein saman verran mökeillä ja lomakeskuksissa käyviä satunnaisia uimareita.

Vastustuskyky paranee

Avantouinnin lisääntyneen suosion takana on kenties ihmisten kasvava kiinnostus terveysasioita ja omaa kehoa kohtaan. Syitä avantoon pulahtamiseen on monia.

- Osa kävijöistä uskoo vaihtoehtolääketieteeseen, osa hakee lievitystä kipuihin ja vaivoihin, osa pyrkii lievittämään stressiä. Jotkut jopa pitävät avantouintia extremelajina, vaikka itse en sitä sellaiseksi laske, summaa kylmäkaraisun ja avantouinnin terveysvaikutuksia tutkinut termobiologian dosentti Pirkko Huttunen.

Avantouintiin liittyy paljon uskomuksia, mutta vahvaa tieteellistä näyttöä sen terveysvaikutuksista on melko vähän. Moni avantouimari onkin sitä mieltä, että sitä on turha tutkia – riittää, että se tuntuu hyvältä.

- Avantouinti karaisee sekä fyysisesti että psyykkisesti. Toistuvan avannossa käynnin ansiosta kylmänsietokyky paranee, verenkierto vilkastuu ja stressi vähenee, Huttunen listaa.

Kylmä stressaa elimistöä

Selkein avannossa piipahtamisen vaikutuksista on karaistuminen: kylmään veteen tottuu.

- Ihoreseptorit reagoivat kylmään veteen, ja iholta kulkeutuu aivoihin käsky puolustautua. Keho yrittää suojautua lämmönhukalta, mikä vapauttaa elimistöön hormoneja, Huttunen kertoo.

- Kylmäaltistus on keholle voimakas stressi. Avantoon usein pulahtava kuitenkin sopeutuu stressiin, ja näin yleinenkin stressinsietokyky paranee, Huttunen selittää.

Koska elimistön puolustusjärjestelmien toiminta tehostuu, myös vastustuskyky infektioita vastaan paranee. Moni talviuimari kehuukin, ettei ole vuosiin sairastanut flunssaa. Huttusen mukaan avantouinnista voi olla apua jopa reumaan. Tutkimusten mukaan avantouinti on aivan yhtä tehokas hoitomuoto kuin kallis kylmäkammiohoito.

Nopea pulahdus tai pitkä riitti

Jääkylmän veden aiheuttama kirpaisu hellittää jo muutamien uintikertojen jälkeen, ja pulahduksen sijaan vedessä sietää olla jo hieman pidempään. Tunne on kutkuttava: avannosta haluaa kiireen vilkkaan pois, mutta samaan aikaan sinne haluaa jo takaisin. Kylmään kylpyyn sopeutuu muutamassa viikossa, jos siellä käy päivittäin.

- Jos käy avannossa kerran viikossa, mieliala kohenee hetkellisesti, mutta vasta kolmesta neljästä kerrasta viikossa on hyötyä terveydelle, Huttunen kertoo.

Terveysvaikutukset kestävät kuitenkin vain niin kauan kuin avantouintia harrastaa, eli tuloksia haluttaessa kylmään veteen on pulahdettava säännöllisesti.